Tjej som målar med pensel.

Om Norrköpings Lärlingsgymnasium

Tre dagar på jobbet. Två på skolan.

Mindre snack – mer verkstad

Här är det action som gäller. Det är full fart framåt och du får göra det du tycker är kul och är bra på. Framför allt får du göra saker på riktigt istället för att sitta ner i skolbänken och läsa om dem. Mindre snack och mera verkstad. Det är så vi jobbar på Norrköpings Lärlingsgymnasium. Teori är viktigt, men det är genom att göra något i verkligheten som du lär dig allra bäst. Därför går du två dagar i skolan och tre dagar har du praktik ute på en arbetsplats. På så sätt får du det bästa av två världar, och både hjärnan och händerna får vara med. En oslagbar kombination.

Ett annat sätt att lära

En lärlingsutbildning är annorlunda jämfört med de traditionella yrkesprogrammen på gymnasiet. Du får samma kunskaper och samma behörighet som den som läser ett skolförlagt yrkesprogram. Skillnaden är att du lär dig saker på ett annat sätt och i en annan miljö – en riktig yrkesmiljö. Istället för att lära dig om ditt drömyrke i skolan, så får du prova på det i skarpt läge på en arbetsplats.

Det här gör vi i skolan

I skolans moderna och trivsamma lokaler läser du de gymnasiegemensamma ämnena som alla gymnasieelever studerar, till exempel engelska, historia och matte. Du läser också vissa teoretiska kurser som handlar om ditt yrkesval. Självklart kan du också läsa kurser som ger dig möjlighet att plugga vidare på högskola.

En smart start på arbetslivet

Förutom skolkamrater får du också arbetskamrater. Under utbildningen blir du en i gänget på en arbetsplats och knyter många kontakter. Du får rutin och lär dig de tekniker, metoder och system som används ute på arbetsplatserna idag. Allt det här ger dig ett försprång när du sedan söker jobb efter studenten.

Lär av en mästare för att bli en mästare

Lärlingsutbildningar har funnits ända sedan medeltiden, och precis som lärlingar haft i alla tider får du en utbildad och erfaren handledare som instruerar dig på arbetsplatsen. Någon som är en riktig mästare på sitt jobb, och som lär dig detdu behöver kunna för att själv kunna bli en stjärna i samma yrke.

Du får extra pengar

Som lärling får du 1 000 kronor extra i månaden från CSN utöver ditt studiebidrag (lärlingsersättning). Det är ett bidrag för måltider och resor som du kan få när du är ute på en arbetsplats.

Jobb på direkten

Slutresultatet? Den kortaste vägen mellan skola och arbetsliv. Och ett bevis på att lärlingar är eftertraktade på arbetsmarknaden är att 8 av 10 elever idag får jobb direkt efter examen. Så du behövs.

Vill du börja jobba redan nu? Välkommen i gänget hos oss på Norrköpings Lärlingsgymnasium!