Stråkinstrument

Stråk är ett samlingsnamn för stränginstrument som ofta spelas med en stråke. Stråkfamiljens mest kända medlemmar är fiol, altfiol, cello och kontrabas. De finns alla representerade här på Kulturskolan.

Stråklek – introduktionskurs 7–8 år

Följ med på en resa in i stråkinstrumentens fantastiska värld!

Vi träffas både tillsammans i större grupp med rytmikövningar, sång och musiklek och i mindre grupper där vi bekantar oss med de enskilda stråkinstrumenten. Under året får du prova på fiol, altfiol, cello och kontrabas.

I slutet av varje termin har vi en konsert där du får uppleva hur de olika delarna vi arbetat med under terminen sätts ihop till en helhet. Gruppen består av cirka femton elever och leds av fyra pedagoger.

Stråkinstrument 8–25 år

Du som är nyfiken på stråkinstrument har möjlighet att lära dig spela något av dem här på Kulturskolan. Vi tar emot både yngre och äldre nybörjare.

I Kulturskolans stråkundervisning får du prova på att spela många olika stilar – allt från enkla melodier, visor och folkmusik till klassiska stycken.

Stråkinstrumenten passar bra i orkester- och gruppsammanhang. Att delta i ensemble, stråkkvartett, folkmusikgrupp, orkester eller liknande är därför en viktig och rolig del av undervisningen på Kulturskolan. Som elev får du medverka i minst en konsert per termin. Ibland har vi projekt tillsammans med andra ämnesgrupper (till exempel drama) som sedan blir publika föreställningar.

Kulturskolans lärare visar olika stråkinstrument

Elbas och kontrabas på Kulturskolan