Kvinnlig elev står framför en anatomisk modell

Naturvetenskapsprogrammet

Vill du förstå hur din omvärld fungerar och få en utbildning med hög kvalité som ger dig bred behörighet till universitet och högskolor? Då är Naturprogrammet på Hagagymnasiet valet för dig!

Vill du dessutom ha en kreativ och inspirerande lärandemiljö med engagerade och behöriga lärare samtidigt som du har ett stort utbud av ämnen att välja mellan? Eller en skola som ger dig den kunskap du behöver för att lyckas med studier på universitet och högskola? Vill du gå på en trygg skola där gemenskap och sammanhållning står i fokus?

Då är Naturprogrammet på Hagagymnasiet rätt val för dig.

På Hagagymnasiet utvecklar du ditt logiska tänkande och du får specialkunskaper inom naturvetenskapliga ämnen och matematik. Undervisningen är alltid lärarledd med en blandning av teori och praktik i form av laborationer i välutrustade laborationssalar, exkursioner samt studiebesök. Du kan även få stöttning i matematik utanför ordinarie lektionstid på vår räknestuga. Dessutom erbjuder vi två Hagatimmar per vecka, där lärare i samtliga ämnen finns tillgängliga för att kunna hjälpa dig med det du behöver arbeta vidare med.

På Hagagymnasiet finns många ämnen att välja mellan. Du kan fördjupa dig inom ett flertal naturvetenskapliga ämnen, exempelvis Bioteknik och Matematik fördjupning. Vi har också ett samarbete med Linköpings universitet för att ge dig möjligheten att läsa Matematik specialisering.

Om du är intresserad av entreprenörskap kan du få lära dig om hur du startar och driver ett eget företag tillsammans med andra. Vi erbjuder även möjligheter till internationella kontakter genom exempelvis språkutbyten inom Moderna språk samt vår Globala profil där du fördjupar dig i globala frågor genom upplevelsebaserat lärande.

När det gäller de individuella valen, samarbetar alla de kommunala gymnasieskolorna i Norrköping för att kunna erbjuda dig ett brett utbud av olika ämnen, exempelvis Programmering på Ebersteinska gymnasiet och Gym och friskvård här på Hagagymnasiet.

Du kan även kombinera din idrottssatsning med studierna genom att välja vår idrottsprofil där vi tillsammans med din idrottsklubb hjälper dig att lyckas med din idrottssatsning genom exempelvis kost- och träningslära.

På programmet erbjuder vi två olika inriktningar: Naturvetenskap samt Naturvetenskap och samhälle. Inför årskurs två väljer du den inriktning som intresserar dig mest.

Naturvetenskap (NANAT)

Här får du fördjupa dig inom samtliga naturvetenskapliga ämnen, det vill säga biologi, fysik, kemi och matematik. Med dessa fördjupade kunskaper blir du väl förberedd för vidare studier på samtliga universitet och högskolor.

Naturvetenskap och samhälle (NANAS)

Här kan du kombinera ditt naturvetenskapliga intresse med samhällsvetenskapliga ämnen. Inriktningen ger dig breda kunskaper från flera olika perspektiv samtidigt som möjligheterna är stora för vidare studier.

Förutom att Hagagymnasiets lärare ger dig förutsättningar att lyckas med dina studier genom stöttning och goda ämneskunskaper, arbetar vi på Haga även genomgående med att du ska trivas under dina tre år och bli en del av vår fina Haga-anda. Vi inleder alltid årskurs ett med att hela klassen åker på en övernattning tillsammans med sina mentorer för att stärka sammanhållningen och trivseln i klassen. För att även få en gemenskap på programmet, genomför vi aktiviteter tillsammans över årskurserna såsom naturprogrammets volleybolldag.

Här hittar du information om vilka kurser läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.

Gymnasiegemensamma ämnen

Kurs

Poäng

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3

100

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Matematik 1c

100

Matematik 2c

100

Matematik 3c

100

Historia 1b

100

Idrott och hälsa 1

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Programgemensamma kurser

Kurs

Poäng

Biologi 1

100

Fysik 1

150

Kemi 1

100

Moderna Språk

100

Kurser på inriktningar och fördjupningar

Kurs

Poäng

Biologi 2

100

Fysik 2

100

Kemi 2

100

Matematik 4

100

Geografi 1

100

Samhällskunskap 2

100

Individuellt val

200

Programfördjupning

200–300

Gymnasiearbete

100

Hör våra elever berätta om utbildningen