Ordningsregler

Hagagymnasiets värdegrund

Vår värdegrund bygger på att alla har lika värde, att vi respekterar varandra och att vi tillsammans har ett gemensamt ansvar för vår arbetsmiljö. Våra värdeord är samarbete, omtanke, och möjligheter och genom vårt ledord tillsammans visar vi att vi tror på samarbetets kraft.

Utifrån vår värdegrund har vi kommit överens om ordningsregler som innebär att:

  • vi aktivt motverkar alla former av kränkande behandling genom att visa ömsesidig respekt mot varandra både i och utanför skolan och i sociala media. Vi får alla att känna att de kan komma hit som de är oavsett klädstil, kön, ålder, etnisk tillhörighet, funktions-variation, sexuell läggning och religion eller annan trosuppfattning. Vi använder ett vårdat språk och avstår från att använda kränkande symboler.
  • vi alla medverkar till en nikotin-, tobaks-, alkohol- och drogfri skola. Vårt mål är att ingen ska använda tobak eller nikotin i någon form under skoltid. Vi har/förvarar inte alkohol eller droger på skolan och kommer inte heller alkohol- eller drogpåverkade till skolan.
  • vi visar respekt för varandra och för de regler som gäller i klassrummet.
  • vi passar tider och har med oss det arbetsmaterial som behövs till lektionerna, till exempel böcker, datorer, penna och räknare.
  • vi under lektionstid använder mobil och dator endast i skolarbetet och bara när läraren gett klartecken. Vi tar t. ex. inte fram mobilen i omklädningsrummen i idrottshallen. Utan samtycke är det överhuvudtaget inte tillåtet att ta fram mobilen för att filma eller ta kort, inte i några (Se Bilaga 1 ”Mobilfria lektioner på Hagagymnasiet”.)
  • vi respekterar att provsituationer ställer särskilda krav, att fusk inte är tillåtet och att varje provtillfälle har sina specifika bestämmelser.
  • vi äter och dricker i cafét/trapphallen. I klassrummen är det tillåtet med mat/dryck vid särskilda tillfällen t. ex. för idrottselever efter träning eller vid längre prov, i övrigt endast efter överenskommelse med läraren. Vattenflaska är alltid tillåtet. Mat och dryck är aldrig tillåtet i labbsal och bibliotek.
  • vi alla tar ansvar för våra lokaler och arbetsmiljö. Vi klottrar inte, vi plockar bort efter oss och hjälps åt att hålla rent och snyggt. Vi återställer alltid klassrummen till grundmöbleringen när vi lämnar dem.

Regler för en bättre och trivsammare miljö i vår matsal

  • Håll lunchtiderna för att minska köbildning.
  • Respektera din plats i kön. Enda gången du får gå förbi i kön är när du ska ta mer mat.
  • Ta inte mer mat än du äter upp.
  • Tänk på att ljudnivån ska vara behaglig för alla.
  • Ta inte med egen mat och dryck in i matsalen.
  • Maten som serveras i matsalen får inte tas med ut.
  • Ta med tallrik, bestick och glas till disken. Lämna inget på bordet.

Detta händer om du bryter mot ordningsreglerna

  • Den elev som stör undervisningen eller på annat sätt uppträder olämpligt under lektionen och som inte ändrar sitt beteende efter uppmaning kan utvisas från lektionen. Lärare/rektor får omhänderta elevs föremål som stör (t. ex. mobil, se Bilaga 1) eller som utgör en fara. Den elev som missköter förmånen att kunna ta med mat/dryck in i klassrummet fråntas den förmånen. Vårdnadshavare till omyndig elev kontaktas av mentor.
  • Elever som stör eller uppträder olämpligt inom hela skolans område kan utvisas. Det gäller såväl aula, bibliotek, trapphall, café som skolgård.
  • Fortsätter det olämpliga beteendet, kan eleven tilldelas en muntlig varning av rektor.
  • Vid ytterligare upprepade händelser kan rektor efter utredning ge en elev en skriftlig varning, tillfälligt omplacera en elev eller stänga av eleven under en kortare tid.
  • Den som gör sig skyldig till brottslig gärning, till exempel hot, våld eller skadegörelse blir polisanmäld och disciplinära åtgärder enligt skollagen vidtas.
  • Vid fusk eller misstänkt fusk bedöms inte elevens arbete/prov. Samtal med lärare och rektor genomförs. Vårdnadshavare till omyndig elev kontaktas av mentor.
  • Den som avsiktligt eller av vårdslöshet vållar skada på enskild eller allmän egendom blir ersättningsskyldig.
  • Om personal bryter mot ordningsreglerna hanteras detta av ansvarig chef.

Skollagen 5 kap. 5-6§§: Enligt skollagen ska varje skola ha ordningsregler. Syftet är att skapa en lugn och trygg miljö som främjar arbetsro och trivsel. Skolan är också en arbetsplats där alla, både elever och personal, omfattas av arbetsmiljölagen. De regler som gäller för arbetslivet ska därför också användas i skolan. Dessa regler gäller givetvis också skolaktiviteter utanför skolan till exempel friluftsdagar, studiebesök och APL.

Våra ordningsregler arbetas fram i samråd med elever och personal. En gång per läsår utvärderas ordningsreglerna. Våra elevombud medverkar till eventuella ändringar och tar fram förslag. Skolkonferensen beslutar tillsammans med rektorer om eventuella ändringar. Det är viktigt att ordningsreglerna är ett levande dokument. I början av höstterminen går mentor igenom ordningsreglerna med sin klass. Ordningsregler för 2024-2025 är beslutade vid Hagagymnasiets skolkonferens 2024-05-24. Till ordningsreglerna för 2024-2025 bifogas två tillägg som berör elevskåp och fjärrundervisning.

Tillägg till Hagagymnasiets ordningsregler

  • Elevskåpen är skolans egendom och lånas ut till eleverna för förvaring av läromedel, annat skolrelaterat material, ytterkläder och väskor. Värdesaker bör ej förvaras i skåpen. Detta sker på egen risk.
  • Föremål förbjudna enligt lag eller av ordningsskäl otillåtna föremål får ej förvaras i skåpen. Vid misstanke om att något otillåtet förvaras i skåpen har rektor eller den som rektor delegerat uppgiften till rätten att utan förvarning öppna och visitera skåpen. Eventuell öppning/visitering sker i närvaro av två personal.
  • Rätten att disponera skåp kan dras in och skadegörelse ska alltid ersättas. Borttappad nyckel måste ersättas.
  • Byte av skåp mellan elever är inte tillåtet.

Ovanstående information ges till vårdnadshavare vid möte på skolan och/eller mejlledes/vid utvecklingssamtal.

Med anledning av pandemin och med tanke på att denna situation kan komma att upprepas har Hagagymnasiet valt att komplettera ordningsreglerna med dessa rekommendationer, vilka träder i kraft i händelse av fjärrundervisning.

  1. Gå upp i tid, klä på dig och ät frukost.
  2. Varje lektion inleds med att ni ses på Meet och då ska kameran vara påslagen. Om du av någon anledning inte kan ha kameran på diskuterar du det med din mentor och kommer fram till en lösning.
  3. Du får inte filma eller ta bilder av dina kompisar på skärmen.
  4. Passa tider både när lektionen startar och när ni har återsamling under lektionens gång.
  5. Håll en trevlig ton om du skriver något i chatten.
  6. När du ska presentera något muntligt, till exempel hålla tal, är det viktigt att du tänker dig att du står i klassrummet framför en publik. Det är en offentlig situation, även om du befinner dig hemma.
  7. Sätt upp delmål för dagen och gör ditt eget schema om du har svårt att få uppgifter gjorda. I slutet av dagen är det viktigt att du ser över vad som gäller under morgondagen. Beröm dig själv när du uppfyllt målet! Ta hjälp om du har svårt att få till struktur och rutiner.
  8. Försök tänka positivt! Ibland är saker annorlunda, men man kommer ur det och har då förhoppningsvis lärt sig något om både sig själv, andra och om samhället.