Humanistiska programmet – kultur med konst- och språkprofil

Med människans skapande och tänkande i centrum får du utveckla dina kunskaper inom kulturområdet.

Humanistiska programmet

På det Humanistiska programmet fokuserar vi på människans skapande, tänkande och språkliga utveckling och hos oss finns en lång tradition inom dessa områden. Du blir redo för en framtid med fokus på människa, kultur och samhälle i en global värld där du har möjlighet att både arbeta och studera utomlands.

Programmet är högskoleförberedande och ger dig en klassisk bildning. Utbildningen är rätt för dig om du är intresserad av humaniora, klassiska och moderna språk och vill utveckla dina kunskaper inom områden som konst, filosofi, historia, språk, litteratur, film och skrivande. Efter examen står många dörrar öppna för ditt framtida yrkesval.

Fyra hörnstenar

På Humanistiska programmet får du tillsammans med andra upptäcka, fördjupa och vidga dina humanistiska intressen via våra hörnstenar.

  • Språk: det finns inget program där du kan läsa lika mycket språk som på Humanistiska programmet hos oss.
  • Historia: det finns inget program där du kan läsa lika mycket historia och konst- och kulturhistoria som på Humanistiska programmet hos oss.
  • Litteratur: det finns inget program där du kan läsa en egen kurs om skönlitteratur (betyder ”vackra bokstäver” på franska) som på Humanistiska programmet hos oss.
  • Skrivande: det finns inget program där skönlitterärt skrivande ingår som en naturlig del i ämnet svenska som på Humanistiska programmet hos oss. Vi har dessutom en egen skönlitterär tidskrift, ”Humlan”.

Inriktning kultur

Kultur, exempelvis litteratur, musik, konst, film, tv och arkitektur, håller samman oss människor och har genom historien varit en stark motor för människors utveckling. På De Geergymnasiet har vi en lång tradition av kulturstudier och i våra anrika lokaler känner du historiens vingslag, något som ger utbildningen en extra dimension. Handlar det exempelvis om 1700-talets upplysningsfilosofer förlägger vi lektionerna till gamla biblioteket där skolan har bevarat originallitteratur från denna tid.

Efter dina tre år hos oss har du en bred klassisk utbildning där dörrarna står öppna för dig. Du kanske siktar mot att bli skribent på dagstidningarnas kultursida? En internationell karriär på utrikesdepartementet eller inom FN? En chefstjänst på något av Sveriges alla museum? Eller att leda utgrävningar av tidigare outforskade områden som arkeolog?

Inriktningen ger dig en bred utbildning och gör dig väl förberedd för vidare studier inom humaniora i ämnen som historia, filosofi, litteratur- eller konstvetenskap. Du får lära dig att arbeta vetenskapligt och tänka källkritiskt när du studerar, diskuterar och tolkar information från olika källor. Du får också kunskaper om hur kulturuttryck som måleri, skulptur, arkitektur, litteratur och film utvecklats.

Läs japanska på Humanistiska programmet

Elever som söker till oss har möjlighet att läsa japanska i moderna språk 1 och 2. En annan nyhet är att blivande elever har möjlighet att gå en språkprofil eller en konst-och formgivningsprofil i årskurs 2 och 3.

Här hittar du information om vilka kurser läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.

Gymnasiegemensamma ämnen

Kurs

Poäng

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3

100

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Matematik 1b

100

Historia 1b

100

Historia 2b-kultur

100

Idrott och hälsa 1

100

Naturkunskap 1b

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Programgemensamma karaktärsämnen

Kurs

Poäng

Människans språk

100

Filosofi 1

50

Moderna språk /Modersmål

200

Inriktning och fördjupning

Kurs

Poäng

Inriktning

400

Programfördjupning

300

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Kom och besök oss på Humanistiska programmet!

Du som går i årskurs 9 har möjlighet att besöka oss på De Geergymnasiet och hänga med på en lektion. Varmt välkommen!

Du hittar vår instagram här: Degeerhumanistiska.

Hör våra elever och lärare berätta om utbildningen