Ung kille med spikpistol sätter panel.

Lärling – Bygg- och anläggningsprogrammet

Som enda gymnasieskola i Norrköping erbjuder Bråvallagymnasiet fyra inriktningar i lärlingsform – Husbyggnad, Måleri, Plåtslageri och Anläggningsfordon.

När du går Bygg- och anläggningsprogrammet som lärling får du prova alla fyra yrkesområden under den första terminen. Områdena är Husbyggnad, Måleri, Plåtslageri eller Anläggningsfordon. Din lärlingsförlagda utbildning börjar den andra terminen. Inför vårterminen gör du ett inriktningsval och f¨år fördjupad kunskap inom din valda inriktning.

Så är det att gå utbildningen som lärling

Som lärling får du huvuddelen av din utbildning ute på en arbetsplats. Du har en handledare på arbetsplatsen som du följer i det dagliga arbetet. Handledaren undervisar dig i yrket och lär dig hur man arbetar rationellt, säkert och miljömässigt. Du följer arbetsplatsens arbetstider och ordningsregler. Som lärling har man sin utbildning på ett företag minst 50 % av tiden över tre år.

Viss del av undervisningen är skolförlagd även när man läser som lärling. Du läser till exempel gymnasiegemensamma ämnen som svenska och
matematik och delar av yrkeskurser på skolan.

Få jobb direkt eller plugga vidare

Bråvallagymnasiet har ett mycket bra samarbete med branschledande företag. Det ger våra elever mycket goda möjligheter till arbete efter avslutad yrkesexamen.

Hos oss har alla elever möjlighet att skaffa sig grundläggande högskolebehörighet, vilket öppnar dörrarna för vidare studier på högskola.

Våra inriktningar

Här kan du välja yrkesutgångar som till exempel träarbetare, betongarbetare, murare, plattsättare eller specialyrken inom husbyggnad.

På inriktningen Plåtslageri får du lära dig att göra plåttak, fönsterbleck, rännor, stuprör och andra plåtdetaljer med gamla traditioner. Du kan även utbilda dig inom ventilationsteknik med tillverkning och montering av ventilationssystem.

På måleriinriktningen får du lära dig att spackla, måla och hänga tapet för att skapa trivsamma miljöer. Det finns också möjlighet att fördjupa dig med kurser inom golvläggning och glasteknik.

Inom den här inriktningen får du grundläggande kunskaper för att arbeta med planering av mark och anläggning. Du utbildar dig till maskinförare och får lära dig att köra mobila arbetsmaskiner till exempel grävmaskin och hjullastare. Du får också kunskap om olika anläggningarbeten exempelvis vägbyggnad, ledningsbyggnad och stensättning.

En tjej som målar en vägg

Här hittar du information om vilka kurser du läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.

Gymnasiegemensamma ämnen

Kurs

Poäng

Engelska 5

100

Historia 1a:1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a:1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a:1

50

Svenska 1

100

Programgemensamma kurser

Kurs

Poäng

Bygg och anläggning 1

200

Bygg och anläggning 2

200

Kurser på inriktningar och fördjupning

Kurs

Poäng

Husbyggnad 1

100

Husbyggnad 2

200

Husbyggnad 3

200

Husbyggnadsprocessen

200

Betong 1 - lågform och platta på mark

100

Entreprenörskap

100

Trä 1 - stommar

100

Trä 2 - beklädnader

100

Trä 3 - montage

100

Gymnasiearbete

100

Svenska 2

100

Svenska 3

100

Engelska 6 (utökad kurs)

100

Bygga i trä - år 2

100

Betong 2 – väggar och pelare, år 3

100

Susanna Ölander Borg, rektor och gymnasiechef

susanna.borg@norrkoping.se

073-020 16 80